Tutustutaan WordPressin ohjauspaneeliin


Tässä työpajassa tutustutaan WordPressin ohjauspaneeliin. Käydään lyhyesti läpi kaikki mitä sinun tarvitsee tietää, jotta pääset alkuun WordPress -matkallasi.

Oppimistulokset 

  1. Tutustu WordPressin hallintapaneeliin ja sen käyttöön.
  2. Hallitse ylläpitosivusi elementtejä.
  3. Selvyys siitä, mikä on artikkelin ja sivun ero. 
  4. Lisää ja hallitse mediaa mediakirjastossa. 
  5. Hallitse artikkelien kommentteja. 
  6. Opi erottamaan sivustoeditori ja mukautin toisistaan. 
  7. Lisää ja hallitse käyttäjärooleja. 

Oppimiskysymykset 

  • Mitä eroa on sivuston front-endillä ja WordPressin ohjauspaneelilla? 
  • Mistä voi lisätä sivustolle uusia käyttäjiä tai avustajia? 
  • Mitä hyötyjä on lisäosien käyttämisessä? 

Lähteet

User roles and capabilities

Managing Settings: General

Managing Settings: Writing

Managing Settings: Reading

Managing Settings: Discussion

Managing Settings: Permalinks

Managing Settings: Privacy

Transkriptio 

Tervetuloa Learn WordPressiin. Lähde mukaan tutustumaan paremmin ohjauspaneelin käyttöön. Kirjautuaksesi sivustollesi, lisää seuraava osoite selaimen osoiteriville, täytä tarvittavat tiedot ja klikkaa Kirjaudu. Kun olemme kirjautuneet ohjauspaneeliin, voimme nähdä yläreunassa hallintapalkin, ja kun hoveroimme WordPress-logoa, saamme esiin dynaamisen menun, jossa on neljä linkkiä. WordPress.org johtaa viralliselle WordPress-sivustolle. Dokumentaatio johtaa viralliseen WordPressiin tukidokumentaatioon. Tuki johtaa WordPress.org:n tukialueelle, ja Palaute johtaa tukifoorumin alueelle, joka on omistettu pyynnöille ja palautteelle. 

Seuraava kuvake hallintapalkissa on oman sivustosi kotikuvake ja tätä klikkaamalla pääset sivustosi julkisesti näkyvälle kotisivulle, ja kun klikkaat kuvaketta uudestaan, pääset takaisin ohjauspaneeliin. Lisäksi palkista löytyy kaksi ilmoituskuvaketta: Uudet kommentit ja Päivitykset ilmestyvät tänne. Kun hoveroi sanaa Uusi, aukeaa siitä valikko, josta voi luoda uusia asioita, kuten artikkeleita, mediakohteita, sivuja tai jopa lisätä uusia käyttäjiä, ja tämän listan varsinainen sisältö riippuu siitä, mikä käyttäjärooli sinulla itselläsi on. Aivan hallintapalkin oikeassa nurkassa näet käyttäjänimesi ja Avatar-kuvasi, ja tästä valikosta klikkaamalla joko omaa nimeäsi tai “muokkaa profiilia”, pääset Muokkaa profiilia -sivullle. Heti tummanharmaan hallintapalkin alapuolelta löytyy kaksi välilehteä, näyttöasetukset-välilehti ja ohje-välilehti. Näyttöasetukset -välilehti näkyy useimmilla ylläpitosivuilla, ja sen avulla voit hallita kyseisellä sivulla näkyviä elementtejä. 

Ohjauspaneelin rungosta löytyy useita ylläpitovimpaimia tai tauluja, ja oletkin nähnyt miten näitä voi asettaa näkyville tai piiloon käyttämällä näyttöasetukset-välilehdeltä löytyviä valintaruutuja. Ja niiden asemaa voidaan myös muuttaa yksinkertaisesti raahaamalla ja pudottamalla ne siihen, mihin haluat. Huomioi, että tämä on vain yksi mahdollinen WordPressin ohjauspaneelin asettelu. Ohjauspaneelin näkymä muuttuu sen mukaan, mitä lisäosia sinulla on aktivoituna, mikä hosting-palvelu sinulla on käytössä ja miten itse haluat sen asetella. Kun käytät Nopea luonnos -vimpainta, mikä tahansa mitä kirjoitat tähän kenttään, tallennetaan artikkeliluonnokseksi, eli se tallennetaan mutta sitä ei julkaista sivustollasi. Tällä on todella kätevä merkitä nopeasti muistiin sellaiset äkilliset artikkeli-ideat, jotka haluat viimeistellä myöhemmin. Sivustosi sisällöt lyhyesti -vimpaimesta näet nopean yhteenvedon sivustosi tämänhetkisten sivujen, artikkelien ja kommenttien määrästä. Se näyttää myös sivustosi tämänhetkisen teeman sekä käytössä olevan WordPressin version. Aktiviteetti näyttää viimeisimmät artikkelisi ja kommenttisi. Ja WordPress-tapahtumat ja -uutiset on todella hyvä väylä lähteä mukaan WordPress-yhteisön toimintaan. Tässä näet sijaintiisi perustuvan listan WordPress-aiheisista tapahtumista ja tapaamisista. 

Tavallisin tapa liikkua ylläpitoalueella on käyttää vasemman sivupalkin navigointilinkkejä. Toisia näistä käytetään paljon enemmän kuin toisia, etenkin artikkeleita, sivuja ja kommentteja. Pitäen tämän mielessä huomaat, että sivupalkin yläosasta löytyvät enemmän sivuston sisältöön liittyvät osiot, kun taas alaosasta löytyvät sellaiset osiot, jotka keskittyvät enemmän sivuston toiminnallisuuteen, ulkoasuun sekä muihin asetuksiin. 

Seuraavaksi puhutaan artikkeleista. Artikkelit tekevät blogista blogin. Ne ovat yksittäisiä sisältöpalasia blogisivustollasi. Kun julkaiset artikkelin, se yleensä ilmestyy käänteisen kronologisessa järjestyksessä artikkelisivullesi, joten kun käyttäjät vierailevat sivustollasi, heille näytetään aina ensimmäisenä viimeisimmät artikkelit, ja näkymä muuttuu ajan myötä, kun lisäät uutta sisältöä. Sivut sen sijaan ovat pysyvämpää sisältöä varten. Kun klikkaat Nopea muokkaus, pystyt nopeasti muokkaamaan kategorioita, tageja sekä monia muita osioita. Roskakori siirtää artikkelin roskakorikansioon, ja voit palauttaa tuosta kansiosta mitä tahansa sinne laittamaasi seuraavan 30 päivän ajan. Voit käyttää artikkelien vieressä olevia valintaruutuja suorittaaksesi toimenpiteitä useammalle artikkelille kerralla. Voit myös suodattaa artikkelien listaa päivän, kuukauden, vuoden tai kategorian perusteella. Lopuksi, voit etsiä sanoja tai lauseita, joita artikkelisi saattavat sisältää. Ennen kuin siirrymme mediaan, puhutaan sivuista. Eli sivu on staattista sisältöä varten ja sivu yleensä pysyy aina samanlaisena, vaikkakin sitä voi muokata milloin tahansa, aivan kuten artikkeliakin. Sivuja voi käyttää hyödyksi esimerkiksi tietosivuna, yhteystietosivuna tai vaikkapa sivuston tai oman yrityksesi historiikkina.

Mediakirjastosta löydät kaikki mediatiedostosi kuvista, äänitiedostoista, Excel-taulukoista PDF-dokumentteihin. Voit valita näkyvyysasetukseksi joko ruudukon tai listan. Kun valitset Lisää uusi ja klikkaat Valitse tiedostot, voit ladata mediaa omalta tietokoneeltasi, tai raahata ja pudottaa useita tiedostoja ylhäällä. Ainut massatoiminto Mediakirjastossa on mediatiedostojen pysyvä poistaminen. 

Seuraavaksi puhumme kommenteista. Kun klikkaat kommentteja, näet listan kaikista sivustollasi olevista kommenteista. Kun hoveroit kutakin kommenttia, näet eri vaihtoehtoja joita voit käyttää, kuten esimerkiksi hyväksy, hylkää, vastaa, muokkaa nopeasti, muokkaa, roskaposti ja roskakori. Vasemmalla voit nähdä, että kommentilla on tietoja, kuten kommentoijan nimi, Gravatar ja sähköpostiosoite. Kun liikutat kursoria oikealle, voit myös nähdä mihin artikkeliin tai mille sivulle kommentti on jätetty. Aivan oikeassa reunassa näet myös kommentin jättämisen päivämäärän ja ajan. 

Ulkoasu-osiossa voit vaihtaa sivustosi teemaa. Jos käytät lohkoteemaa, pääset käyttämään sivustoeditoria, jonka avulla voit luoda koko sivuston rakenteen. Katso allaolevat resurssilinkit, joista löydät lisätietoja sivustoeditorista sekä koko sivuston muokkaamisesta. Mutta jos käytät perinteistä teemaa, pääset käsiksi muokkaimeen, vimpaimiin ja niin edelleen. Kun avaat Lisäosat-valikon ja klikkaat Lisää uusi, pystyt asentamaan, hallitsemaan ja poistamaan lisäosia sivustoltasi. Käyttäjät-valikon kautta pystyt hallitsemaan sivustosi käyttäjiä. Eri käyttäjäroolit ovat tilaaja, avustaja, kirjoittaja, päätoimittaja ja ylläpitäjä, ja näistä rooleista löydät lisätietoja allaolevista lähteistä. Jos haluat oppia lisää asetuksista, seuraa vain alla olevia linkkejä. Olemme julkaisseet työpajasarjan liittyen asetuksiin. 

Toivotan sinulle kaikkea hyvää, kun alat tutkia ja käyttää WordPressiä. Learn WordPressistä löydät lisää työpajoja ja koulutusmateriaaleja.  

Workshop Details


Presenters

Wes Theron
@west7

I am an Instructional Designer for the WordPress open-source project sponsored by Automattic. I am a strong supporter of the open-source movement. I have a background in education and content development. I am a husband, father, dreamer and lifelong learner.

Other Contributors

Sari Kankkonen