Υποβολή Μοτίβων μπλοκ (Block Patterns) στον κατάλογο.


Περιγραφή

Κάθε χρήστης του WordPress επωφελείται όταν μοιράζεστε τα Μοτίβα μπλοκ (block pattern) σας και βοηθάτε στον εκδημοκρατισμό του σχεδιασμού. Αυτό το μάθημα στοχεύει στο να εφοδιάσει τους χρήστες με τις απαραίτητες γνώσεις ωστε να βοηθήσουν στον εμπλουτισμό του καταλόγου Μοτίβων και να μοιραστούν τις δημιουργίες τους με την υπόλοιπη κοινότητα του WordPress.

Στόχοι

Μετά την ολοκλήρωση αυτού του μαθήματος, οι συμμετέχοντες θα είναι σε θέση:

  • Να εξηγήσουν τι είναι τα μοτίβα μπλοκ (block patterns) και πώς μπορούν αυτά διευκολύνουν τους χρήστες.
  • Να αποκτήσουν πρόσβαση σε μοτίβα και να τα προσθέσουν σε ένα άρθρο ή μια σελίδα.
  • Να χρησιμοποιήσουν το δημιουργό μοτίβων για να δημιουργήσουν και να υποβάλουν ένα μοτίβο στον Κατάλογο.
  • Να ακολουθήσουν τις συμβουλές και τις οδηγίες που παρέχονται για να σχεδιάσουν μοτίβα.

Δεξιότητες

Οι συμμετέχοντες θα αξιοποιήσουν στο έπακρο αυτό το μάθημα εάν έχουν εξοικείωση με:

Ερωτήσεις ετοιμότητας

  • Μπορείτε να εισαγάγετε και να τροποποιήσετε ένα μοτίβο μπλοκ;
  • Μπορείτε να ενσωματώσετε ή να ομαδοποιήσετε πολλά μπλοκ μαζί;

Απαιτούμενα

Σημειώσεις για τον παρουσιαστή

  • Θα είναι χρήσιμο να εξερευνήσετε όλους τους διαφορετικούς τύπους μοτίβων που διατίθενται αυτήν τη στιγμή στον Κατάλογο Μοτίβων και να συζητήσετε το μελλοντικό όφελος αν προστεθούν ακόμα περισσότερα μοτίβα.
  • Δημιουργήστε μια σελίδα χρησιμοποιώντας μόνο μοτίβα για να δείξετε πόσο γρήγορα μπορείτε να δώσετε μια δομή στον ιστότοπό σας.
  • Δημιουργήστε το δικό σας μοτίβο με το δημιουργό μοτίβων ακολουθώντας τις προτεινόμενες οδηγίες.

Πλάνο μαθήματος

  • Εξηγήστε τι είναι τα μοτίβα μπλοκ και συζητήστε τα πλεονεκτήματα της χρήσης τους.
  • Δείξτε τους τρόπους εισαγωγής ενός μοτίβου μπλοκ σε ένα άρθρο ή μία σελίδα.
  • Δείξτε πώς να χρησιμοποιήσετε το δημιουργό μοτίβων για να υποβάλετε ένα νέο μοτίβο.
  • Επισημάνετε τις συμβουλές και τις οδηγίες που παρέχονται για το σχεδιασμό μοτίβων.

Ασκήσεις

Δημιουργήστε ένα νέο μοτίβο μπλοκ με το δημιουργό μοτίβων

  • Ζητήστε από τους συμμετέχοντες να δημιουργήσουν ένα δικό τους μοτίβο που θα ωφελούσε άλλους χρήστες του WordPress. Υπενθυμίστε στους συμμετέχοντες να ακολουθήσουν τις προτεινόμενες οδηγίες.

Αξιολόγηση

Μπορείτε να τροποποιήσετε τα μοτίβα μπλοκ για να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις σας.

  1. Σωστό
  2. Λάθος

Απάντηση: 1. Σωστό

Επιλέξτε όλες τις σωστές προτάσεις.

  1. Τα μοτίβα μπλοκ θα σας εξοικονομήσουν πολύ χρόνο.
  2. Τα μοτίβα μπλοκ σας δίνουν μεγαλύτερη ελευθερία όταν δημιουργείτε τον ιστότοπό σας.
  3. Τα μοτίβα μπλοκ είναι δύσκολο να τροποποιηθούν.
  4. Τα μοτίβα μπλοκ σας επιτρέπουν να δημιουργείτε ή να αναπαράγετε σύνθετες διατάξεις με λίγα μόνο κλικ.

Απάντηση: 1. (Θα σας εξοικονομήσουν πολύ χρόνο), 2. (Σας δίνουν μεγαλύτερη ελευθερία όταν δημιουργείτε τον ιστότοπό σας), 3. (Τα μοτίβα σας επιτρέπουν να δημιουργείτε ή να αναπαράγετε σύνθετες διατάξεις με λίγα μόνο κλικ)

Μπορείτε να δημιουργήσετε και να υποβάλετε το δικό σας μοτίβο μπλοκ με το…

  1. Επεξεργαστή μοτίβων
  2. Επεξεργαστή ιστότοπου
  3. Δημιουργό μοτίβων
  4. Δημιουργό προτύπων

Απάντηση: 3. Δημιουργό μοτίβων

Τα καλά μοτίβα μπλοκ θα πρέπει να συμμορφώνονται με τις ακόλουθες οδηγίες. Επιλέξτε όλα όσα ισχύουν.

  1. Ένα καλό μοτίβο μπλοκ συνδυάζει πολλά μπλοκ μαζί.
  2. Ένα καλό μοτίβο μπλοκ έχει έναν καλά καθορισμένο σκοπό.
  3. Ένα καλό μοτίβο μπλοκ έχει όσο το δυνατόν λιγότερα κείμενα κράτησης θέσης.
  4. Ένα καλό μοτίβο μπλοκ περιέχει ένα μόνο μπλοκ.

Απάντηση: 1. (Ένα καλό μοτίβο μπλοκ συνδυάζει πολλαπλά μπλοκ μαζί), 2. (Ένα καλό μοτίβο μπλοκ έχει έναν καλά καθορισμένο σκοπό), 3. (Ένα καλό μοτίβο μπλοκ έχει όσο το δυνατόν λιγότερα κείμενα κράτησης θέσης)

Επιπρόσθετοι πόροι

Παράδειγμα μαθήματος

Καλώς ήρθατε στο WordPress Learn. Ελπίζουμε πραγματικά ότι θα συμμετάσχετε στον εμπλουτισμό του Καταλόγου Μοτίβων. Κάθε χρήστης του WordPress επωφελείται όταν μοιράζεστε τα μοτίβα σας και βοηθάτε στον εκδημοκρατισμό του σχεδιασμού. Και σήμερα, θα σας δείξουμε γρήγορα πόσο εύκολο είναι να μοιραστείτε ένα μοτίβο που έχετε δημιουργήσει με την υπόλοιπη κοινότητα του WordPress.

Display of different types patterns available in the Pattern Directory.

Ως υπενθύμιση, ο Κατάλογος μοτίβων του WordPress περιλαμβάνει όμορφα και λειτουργικά μοτίβα που μπορούν να κάνουν τη δημιουργία ενός ελκυστικού ιστότοπου πολύ πιο εύκολη. Τα μοτίβα μπορούν να σας εξοικονομήσουν σημαντικό χρόνο και επίσης να σας δώσουν μεγαλύτερη ελευθερία όταν δημιουργείτε τον ιστότοπό σας. Με τα μοτίβα μπορείτε να δημιουργήσετε ή να αναπαράγετε σύνθετες διατάξεις με λίγα μόνο κλικ και η χρήση τους είναι τόσο απλή όσο η αντιγραφή και επικόλληση. Εάν επισκεφτείτε τη σελίδα μοτίβων, μπορείτε να κάνετε αναζήτηση σε όλα τα διαθέσιμα μοτίβα ανά κατηγορία και μόλις βρείτε αυτό που αναζητάτε, μπορείτε απλώς να αντιγράψετε μεταβείτε στον ιστότοπό σας και να το επικολλήσετε στο άρθρο ή τη σελίδα σας. Και μετά μπορείτε να τροποποιήσετε το μοτίβο όπως θέλετε.

A red box highlighting the list of pattern categories.
A red box highlighting the pattern selected and a red arrow pointing to how to copy a pattern.
A pattern pasted into a page.

Εάν βρίσκεστε σε ένα άρθρο ή μια σελίδα, μπορείτε να κάνετε κλικ στον Εισαγωγέα (Inserter), να κάνετε αναζήτηση σε όλα και να μεταβείτε στην καρτέλα Μοτίβα (Patterns), δίπλα στο Blocks. Επιλέξτε μία από τις κατηγορίες και βρείτε ένα κατάλληλο μοτίβο και στη συνέχεια επιλέξτε το. Φυσικά μπορείτε να τροποποιήσετε αυτό το μοτίβο για να καλύψετε τις απαιτήσεις σας. Μπορείτε να αντικαταστήσετε τις εικόνες, να αλλάξετε το χρώμα, να αλλάξετε το κείμενο κ.λπ.

The list of pattern categories available when clicking on the Inserter and then selecting Patterns.
A pattern titled Three columns with images and text.

Πώς μπορείτε λοιπόν να προσθέσετε τα σχέδιά σας στον Κατάλογο; Απλά, με την χρήση του δημιουργού μοτίβων στο wordpress.org και με το πάτημα του Yποβολή όταν έχετε ολοκληρώσει το μοτίβο σας. Εάν είστε στη σελίδα μοτίβων στο wordpress.org, κάντε κλικ στο “Δημιουργήστε ένα νέο μοτίβο”. Μόλις το κάνετε αυτό, θα σας μεταφέρει απευθείας στη σελίδα δημιουργίας μοτίβου. Εκεί  δώστε στο νέο μοτίβο έναν κατάλληλο τίτλο, περιγραφή και να επιλέξετε τη σωστή κατηγορία (Προσοχή, καλό είναι να είναι στην Αγγλική γλώσσα). Χρησιμοποιήσετε τον Εισαγωγέα + για να ξεκινήσετε τη δημιουργία του μοτίβου σας.

A red box highlighting where to click to create a new pattern.

Εάν θέλετε να προσθέσετε πολυμέσα, τα μοτίβα απαιτούνται να χρησιμοποιούν τη συλλογή δωρεάν εικόνων με άδεια χρήσης που παρέχονται από το Openverse. Δεν θα μπορείτε να ανεβάσετε ή να συνδέσετε οποιοδήποτε άλλο μέσο στα μοτίβα σας.

Όπως υποδηλώνει το όνομα, ο δημιουργός μοτίβων επιτρέπει σε οποιονδήποτε, από σχεδιαστές έως δημιουργούς περιεχομένου, να κάνει προσαρμοσμένα μοτίβα. Και όπως τα περισσότερα πράγματα στο WordPress, αυτά είναι διαθέσιμα για δημόσια χρήση μόλις υποβληθούν και εγκριθούν στον Κατάλογο μοτίβων του WordPress.

Ακολουθήστε αυτόν τον σύνδεσμο  όπου θα βρείτε έναν γρήγορο οδηγό για τη δημιουργία μοτίβων WordPress. Εκ συντομία για να υποβάλετε ένα μοτίβο πρέπει να έχετε τα πνευματικά δικαιώματα ή το νόμιμο δικαίωμα για οτιδήποτε υποβάλετε και όλα τα μοτίβα ελέγχονται πριν τη δημοσίευση τους στον κατάλογο. Κάτι άλλο πρέπει επίσης να λάβετε υπόψη; Τα μοτίβα θα πρέπει να υποβληθούν στα αγγλικά καθώς θα μεταφραστούν μέσω του translate.wordpress.org. Επίσης, θυμηθείτε να χρησιμοποιήσετε ένα περιγραφικό όνομα για το μοτίβο σας, ονόματα όπως Δοκιμή ή Το Μοτίβο μου θα απορριφθούν. Και τέλος, ας δούμε μερικές γρήγορες συμβουλές. Χρησιμοποιήστε το μπλοκ ομαδοποίησης για να ελέγξετε τα χρωματικά διαστήματα για περισσότερα από ένα μπλοκ τη φορά, χρησιμοποιήστε το μπλοκ εξωφύλλου για να ελέγξετε το ύψος του μοτίβου σας και εάν το μοτίβο σας περιέχει πολλά μπλοκ σε βασικό επίπεδο, μπορεί να είναι χρήσιμο να τα ομαδοποιήσετε όλα μαζί. Είναι επίσης σημαντικό να θυμάστε ότι τα καλά μοτίβα συνδυάζουν πολλά μπλοκ μαζί, έχουν έναν καλά καθορισμένο σκοπό και περιέχουν όσο το δυνατόν λιγότερα κείμενα κράτησης θέσης.

Δείτε όλα τα μοτίβα που είναι ήδη διαθέσιμα ή ακόμα καλύτερα φτιάξτε δικά σας.


Κλείσιμο μαθήματος

💡 Ακολουθήστε τις Ασκήσεις και την Αξιολόγηση που περιγράφονται παραπάνω.