Πώς να χρησιμοποιήσετε και να συνεισφέρετε στον κατάλογο φωτογραφιών του WordPress αλλά και στο Openverse


Ο κατάλογος φωτογραφιών του WordPress και το Openverse είναι δύο ξεχωριστά (αλλά συνδεδεμένα) έργα που προσφέρουν δημιουργικά μέσα με άδειες πνευματικών δικαιωμάτων Creative Commons, και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη σχεδίαση ιστότοπων, έντυπου υλικού, εφαρμογών ή άλλου σχεδιαστικού έργου. Σε αυτό το πλάνο μαθήματος, οι συμμετέχοντες θα μάθουν τη διαφορά μεταξύ των δύο, πώς συνδέονται, πώς να βρίσκουν και να κατεβάζουν φωτογραφίες και πώς μπορούν να συνεισφέρουν σε αυτά.

Στόχοι

Μετά την ολοκλήρωση αυτού του μαθήματος, οι συμμετέχοντες θα είναι σε θέση:

  • Να εξηγήσουν τη διαφορά μεταξύ του καταλόγου φωτογραφιών του WordPress και του Openverse.
  • Να βρουν και να κατεβάσουν μια φωτογραφία από τον κατάλογο φωτογραφιών του WordPress.
  • Να βρουν και να κατεβάσουν μια φωτογραφία από το Openverse.
  • Να υποβάλουν μια φωτογραφία στον κατάλογο φωτογραφιών του WordPress που πληροί τις προϋποθέσεις.
  • Να εξηγήσουν τις απαιτήσεις αδειοδότησης για συνεισφορά και χρήση.

Δεξιότητες

Οι συμμετέχοντες θα αξιοποιήσουν στο έπακρο αυτό το μάθημα εάν έχουν εξοικείωση με:

  • Εμπειρία με τη φωτογραφία.
  • Λογισμικό ανοιχτού κώδικα και αδειοδότηση.

Ερωτήσεις ετοιμότητας

  • Θέλετε να χρησιμοποιήσετε τη φωτογραφία στα σχεδιαστικά σας έργα;
  • Θέλετε να συνεισφέρετε σε έργα ανοιχτού κώδικα;

Απαιτούμενα

Σημειώσεις για τον παρουσιαστή

  • Οι συμμετέχοντες μπορεί να χρειαστεί να τραβήξουν φωτογραφίες για να συνεισφέρουν πριν ξεκινήσουν.
  • Οι συμμετέχοντες μπορεί να χρειαστεί να δημιουργήσουν ένα λογαριασμό χρήστη WordPress.org πριν ξεκινήσουν.
  • Εάν δεν υπάρχει διαθέσιμη σύνδεση στο διαδίκτυο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί μια βιντεοσκοπημένη παρουσίαση.

Ο κατάλογος φωτογραφιών του WordPress και το Openverse είναι πρόσθετα εργαλεία που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι σχεδιαστές και δεν στοχεύουν στην αντικατάσταση των ιστοτόπων στους οποίους οι φωτογράφοι διαθέτουν τις φωτογραφίες τους επί πληρωμή.

Πλάνο μαθήματος

  • Εξηγήστε τη διαφορά μεταξύ του καταλόγου φωτογραφιών του WordPress και του Openverse .
  • Εξηγήστε τις άδειες πνευματικών δικαιωμάτων Creative Commons.
  • Δείξτε πώς μπορείτε να βρείτε και να κατεβάσετε μια φωτογραφία χρησιμοποιώντας τον κατάλογο φωτογραφιών του WordPress.
  • Δείξτε πώς να βρείτε και να κατεβάσετε μια φωτογραφία χρησιμοποιώντας το Openverse.
  • Δείξτε πώς να υποβάλετε μια φωτογραφία στον κατάλογο φωτογραφιών του WordPress.
  • Κάντε τις παρακάτω ασκήσεις ωστε να εξοικειωθούν οι συμμετέχοντες και να υποβάλουν τις δικές τους φωτογραφίες.

Ασκήσεις

Αναζητήστε και κατεβάστε μια φωτογραφία που βρίσκεται στον κατάλογο φωτογραφιών του WordPress.

Αυτή η άσκηση δείχνει την ικανότητα επιτυχούς πλοήγησης στην αναζήτηση καταλόγου φωτογραφιών του WordPress και τον τρόπο λήψης μιας φωτογραφίας που θα χρησιμοποιηθεί για έναν ιστότοπο ή άλλο σχεδιαστικό έργο.

Αναζητήστε και κατεβάστε μια φωτογραφία που βρίσκεται στο Openverse.

Αυτή η άσκηση δείχνει την ικανότητα εύρεσης μιας φωτογραφίας χρησιμοποιώντας την αναζήτηση του Openverse και την κατανόηση των διάφορων πιθανών τρόπων λήψης μιας φωτογραφίας από μεμονωμένες πηγές εικόνας.

Ανεβάστε μια φωτογραφία στον κατάλογο φωτογραφιών του WordPress (προαιρετικό).

Αυτή η άσκηση επιβεβαιώνει την ύπαρξη του λογαριασμού χρήστη WordPress.org ενός ατόμου και τη δυνατότητα στο να συνεισφέρει μια φωτογραφία που συμμορφώνεται με τις οδηγίες που ορίζονται από το έργο.

Εκτίμηση

Το Openverse αποθηκεύει φωτογραφίες;

  1. Ναι
  2. Οχι

Απάντηση: 2. Όχι. Το Openverse είναι μια μηχανή αναζήτησης για τον εντοπισμό μέσων με άδειες πνευματικών δικαιωμάτων Creative Commons από πηγές τρίτων.

Ποιες πηγές μέσων χρησιμοποιεί το Openverse;

  1. Κατάλογος φωτογραφιών WordPress
  2. Flickr
  3. DeviantArt
  4. NASA
  5. Χώροι μουσείων Smithsonian
  6. Όλα αυτά και άλλα πολλά!

Απάντηση: 6. Όλα αυτά και άλλα πολλά!

Ο κατάλογος φωτογραφιών του WordPress φιλοξενεί εικόνες που μπορεί να κατεβάσει ο καθένας χωρίς περιορισμό.

  1. Σωστό
  2. Λάθος

Απάντηση: 1. Σωστό.

Οποιοσδήποτε μπορεί να συνεισφέρει μια φωτογραφία στον κατάλογο φωτογραφιών του WordPress.

  1. Σωστό
  2. Λάθος

Απάντηση: 1. Σωστό, αρκεί να έχει λογαριασμό χρήστη WordPress.org και η φωτογραφία να πληροί τις όρους που ορίζονται από το έργο.

Ποιο από τα παρακάτω παραδείγματα επιτρέπεται να υποβληθεί στον κατάλογο φωτογραφιών του WordPress;

  1. Ανθρώπινα πρόσωπα.
  2. Φωτογραφίες με άδειες Creative Commons που βρέθηκαν αλλού στο διαδίκτυο.
  3. Μια φωτογραφία ενός έργου τέχνης σε ένα μουσείο.
  4. Κανένα από τα παραπάνω.

Απάντηση:  4. Κανένα από τα παραπάνω.

Επιπρόσθετοι πόροι

Παράδειγμα μαθήματος

Η διαφορά μεταξύ του καταλόγου φωτογραφιών του WordPress και του Openverse

Ο κατάλογος φωτογραφιών του WordPress και το Openverse, αν και συνδέονται, είναι δύο μεμονωμένα έργα ανοιχτού κώδικα που στοχεύουν και τα δύο στο να κάνουν ευκολότερη την εύρεση και τη χρήση φωτογραφιών με άδειες Creative Commons (δωρεάν). Αυτές οι πλατφόρμες επιτρέπουν στους σχεδιαστές να προμηθεύονται φωτογραφίες υψηλής ποιότητας για χρήση στα έργα τους χωρίς την ανάγκη πληρωμής ή απόδοσης.

Η λειτουργική διαφορά μεταξύ των δύο είναι ο τρόπος με τον οποίο αυτές οι φωτογραφίες ευρετηριάζονται και ανακτώνται. Ενώ ο Κατάλογος φωτογραφιών του WordPress αποθηκεύει τα αρχεία εικόνων και τα μεταδεδομένα για τις φωτογραφίες που υποβάλλονται, το Openverse φιλοξενεί μια λίστα εικόνων και δεδομένων όπου μπορούν να βρεθούν σε άλλα μέρη στον ιστό. Όταν οι φωτογραφίες υποβάλλονται στον κατάλογο φωτογραφιών του WordPress, εποπτεύονται από μια μικρή ομάδα εθελοντών και, αφού εγκριθούν μαζί με τις περιγραφές τους, αποθηκεύονται απευθείας στη βάση δεδομένων του καταλόγου.

Αντίθετα, το Openverse δεν συλλέγει τα αρχεία εικόνων. Τα αρχεία ευρετηριάζονται από άλλες πηγές συμπεριλαμβανομένου του καταλόγου φωτογραφιών του WordPress, αλλά και το Flickr, το DeviantArt, τη NASA, αρκετές πηγές μουσείων Smithsonian κ.α. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη συλλογή επιπλέον εικόνων, όπως clipart, κινούμενα σχέδια και γραφήματα. Επιπλέον, η αδειοδότηση εικόνας μπορεί να διαφέρει από πηγή σε πηγή, επομένως απαιτείται μεγαλύτερη προσοχή για να καθοριστεί εάν η άδεια χρήσης σας επιτρέπεται. Μια άλλη πρόσφατη προσθήκη στο Openverse είναι τα αρχεία ήχου με άδεια Creative Commons, αλλά αυτό είναι για ένα διαφορετικό μάθημα.

Screenshot of the home page for the WordPress Photo Directory for easy recognition
Η αρχική σελίδα του καταλόγου φωτογραφιών του WordPress
Screenshot of the home page for Openverse for easy recognition
Η αρχική σελίδα του Openverse

Αδειοδότηση Creative Commons

Η αδειοδότηση μέσων είναι ένα περίπλοκο θέμα και περιλαμβάνει πολλά επίπεδα πολυπλοκότητας. Λόγω του τρόπου με τον οποίο ο κατάλογος φωτογραφιών του WordPress και το Openverse προσφέρουν εικόνες με διαφορετικούς τρόπους, η αδειοδότηση για φωτογραφίες σε καθεμία από αυτές τις πλατφόρμες είναι λίγο διαφορετική, αν και όλες εξακολουθούν να εμπίπτουν στην ομπρέλα αδειοδότησης Creative Commons.

Ο κατάλογος φωτογραφιών του WordPress, ωστόσο, ακολουθεί αυστηρά την αδειοδότηση CC0 (ή «Δεν επιφυλάσσονται δικαιώματα»). Οι χρήστες του καταλόγου φωτογραφιών του WordPress θα μπορούν να χρησιμοποιούν φωτογραφίες χωρίς κόστος ή απόδοση, για οποιονδήποτε σκοπό, συμπεριλαμβανομένων, ενδεικτικά, των εξής:

  • Μεταπώληση
  • Μάρκετινγκ
  • Επωνυμία
  • και τα λοιπά

Εάν υποβάλλετε περιεχόμενο στον κατάλογο φωτογραφιών WordPress, συμφωνείτε ότι κατέχετε τα πνευματικά δικαιώματα ή άλλο νόμιμο δικαίωμα για οποιαδήποτε φωτογραφία υποβάλετε ώστε να μπορείτε να προσφέρετε την άδεια CC0.

Βρείτε και κατεβάστε μια φωτογραφία χρησιμοποιώντας τον κατάλογο φωτογραφιών του WordPress

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να βρείτε μια φωτογραφία χρησιμοποιώντας τον κατάλογο φωτογραφιών του WordPress. Συνήθως, μια άμεση αναζήτηση για το θέμα που ψάχνετε θα ειναι αρκετη. Ας υποθέσουμε ότι θέλατε να βρείτε μια φωτογραφία ενός αλιγάτορα. Για να το κάνετε αυτό, θα βρείτε το πλαίσιο αναζήτησης στην κορυφή κάθε σελίδας του ιστότοπου και θα πληκτρολογήσετε τον όρο της αναζήτησή σας: “αλιγάτορας”.

An image grid of search results for the term alligator
Η σελίδα αποτελεσμάτων αναζήτησης για τον όρο αναζήτησης “αλιγάτορας”, εμφανίζει τα πρώτα 6 αποτελέσματα.

Μόλις βρείτε τη φωτογραφία που θέλετε να χρησιμοποιήσετε, κάντε κλικ σε αυτήν για να μεταβείτε στην ειδική σελίδα της φωτογραφίας στον κατάλογο. Εκεί, θα βρείτε ένα κουμπί που λέει Λήψη, μόλις τοποθετήσετε το δείκτη του ποντικιού σας πανω του, θα σας παρέχει μια λίστα επιλογών μεγέθους: Small , Medium , Large και Original Size.

An individual photo page showing where to find download options
Μεμονωμένη σελίδα φωτογραφιών που εμφανίζει τις επιλογές του μενού “Λήψη”.

Κάνοντας κλικ σε ένα από αυτά τα μεγέθη θα ανοίξει η φωτογραφία αυτού του μεγέθους σε νέο παράθυρο. Στη συνέχεια, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα εργαλεία Αποθήκευση ως του προγράμματος περιήγησής σας για να αποθηκεύσετε την εικόνα στον υπολογιστή σας για χρήση.

Εναλλακτικά, μπορείτε επίσης να βρείτε φωτογραφίες ανά κατηγορία , χρώμα , ετικέτα και δημιουργό. Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες στο κάτω μέρος οποιασδήποτε φωτογραφίας.

A clip of a photo page showing where to find additional metadata
Τα μεταδεδομένα της σελίδας φωτογραφίας εμφανίζονται κάτω από τη φωτογραφία, επισημαίνοντας τις κατηγορίες, τα χρώματα και τις ετικέτες.

Βρείτε και κατεβάστε μια φωτογραφία χρησιμοποιώντας το Openverse

Υπάρχουν μερικοί τρόποι για να βρείτε μια φωτογραφία χρησιμοποιώντας το Openverse. Και πάλι, μια απλή αναζήτηση για το θέμα που ψάχνετε θα είναι αρκετη στις περισσότερες περιπτώσεις. Ας μείνουμε στο προηγούμενο παράδειγμά μας και ας βρούμε μια φωτογραφία ενός αλιγάτορα. Για να το κάνετε αυτό, βρείτε το πλαίσιο αναζήτησης στη μέση της αρχικής σελίδας ή στην κορυφή κάθε σελίδας του ιστότοπου και πληκτρολογήστε τον όρο αναζήτησής σας: “αλιγάτορας”.

The default Openverse search results page which offers images and audio files
Αρχική σελίδα αποτελεσμάτων αναζήτησης για τον όρο “αλιγάτορας” στο Openverse.

Μετά την εισαγωγή των αρχείων ήχου στον Openverse, πλέον αυτα αναμειγνύονται στα αποτελέσματα αναζήτησης, οπότε θα θέλετε να περιορίσετε την αναζήτησή σας κάνοντας κλικ στο κουμπί Εμφάνιση όλων των εικόνων.

The Openverse search results for alligator with only images filtered
Η σελίδα αποτελεσμάτων αναζήτησης του Openverse για τον όρο “αλιγάτορες” αφού φιλτραριστεί μόνο σε εικόνες.

Τώρα που έχετε περιορίσει την αναζήτησή σας σε εικόνες, μπορείτε να επιλέξετε μία και να μεταβείτε στη σελίδα της φωτογραφίας.

Single Openverse photo page with details and download button
Μεμονωμένη σελίδα φωτογραφίας για τον όρο αναζήτησης “αλιγάτορες” από την Jombie9 στο Openverse.

Στη σελίδα της φωτογραφίας, θα παρατηρήσετε αρκετές βασικές πληροφορίες. Πρώτον, η περιοχή αδειών θα παρέχει συγκεκριμένες οδηγίες για το πώς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη φωτογραφία.

Σε αντίθεση με τον κατάλογο φωτογραφιών του WordPress, δεν φέρουν όλες οι εικόνες την ίδια άδεια CC0, επομένως θα πρέπει να γνωρίζετε πώς και πού επιτρέπεται να χρησιμοποιήσετε τη φωτογραφία.

Δεύτερον, θα δείτε πληροφορίες απόδοσης για τον δημιουργό της φωτογραφίας. Ανάλογα με την άδεια, μπορεί να σας ζητηθεί να χρησιμοποιήσετε αυτές τις πληροφορίες για να δώσετε εύσημα όταν χρησιμοποιείτε τη φωτογραφία. Θα θελήσετε να δώσετε προσοχή σε αυτό και να αποδώσετε σωστά τη φωτογραφία εάν είναι απαραίτητο.

Τέλος, θα παρατηρήσετε ένα κουμπί που λέει Μετάβαση στον ιστότοπο της εικόνας . Οι φωτογραφίες δεν αποθηκεύονται στο Openverse, επομένως αυτό το κουμπί θα κατευθύνει τους χρήστες στην αρχική πηγή της φωτογραφίας για λήψη. Δεδομένου ότι οι πηγές ποικίλλουν, ο τρόπος λήψης μιας φωτογραφίας θα ποικίλλει επίσης. Εάν προέρχεται από τον κατάλογο φωτογραφιών του WordPress, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη μέθοδο που αναφέρθηκε προηγουμένως. Σε αυτό το παράδειγμα φωτογραφίας με τους αλιγάτορες, η φωτογραφία βρίσκεται στο Flickr, επομένως θα χρησιμοποιήσετε τα εργαλεία λήψης του Flickr.

An individual photo page on Flickr showing where to find download options
Η σελίδα στο Flickr συνδέεται με την προηγούμενη μεμονωμένη σελίδα φωτογραφιών του Openverse.

Στην κάτω δεξιά γωνία της περιοχής εμφάνισης φωτογραφιών, υπάρχει ένα μικρό βέλος που βλέπει προς τα κάτω. Μόλις κάνετε κλικ, εμφανίζεται ένα μενού επιλογών λήψης, καθεμία από τις οποίες επιτρέπει στους χρήστες να κάνουν λήψη διαφορετικού μεγέθους της τρέχουσας εικόνας.

Υποβάλετε μια φωτογραφία στον κατάλογο φωτογραφιών του WordPress

Η υποβολή φωτογραφιών στον κατάλογο φωτογραφιών του WordPress επιτρέπει στις φωτογραφίες σας να βρίσκονται τόσο στον κατάλογο όσο και στο Openverse (καθώς ο κατάλογος είναι μία από τις πηγές για το Openverse).

Για να υποβάλετε μια φωτογραφία για εξέταση, θα χρειαστείτε μια ψηφιακή φωτογραφία που να πληροί τις οδηγίες υποβολής . Οι τρέχουσες οδηγίες με τις οποίες θα πρέπει να συμφωνήσετε είναι οι εξής:

  • Έχω τα πνευματικά δικαιώματα ή άλλο νόμιμο δικαίωμα να ανεβάσω αυτήν την εικόνα.
  • Διαθέτω αυτήν τη φωτογραφία με την άδεια CC0. Οι χρήστες θα μπορούν να χρησιμοποιούν αυτήν την εικόνα για οποιονδήποτε σκοπό, συμπεριλαμβανομένης της μεταπώλησης, του μάρκετινγκ, της επωνυμίας κ.λπ. χωρίς κόστος ή απόδοση.
  • Η φωτογραφία είναι μια πραγματική φωτογραφία και όχι ένα στιγμιότυπο οθόνης ή ψηφιακή τέχνη.
  • Η φωτογραφία είναι υψηλής ποιότητας (καλά φωτισμένη, όχι κουνημένη, όχι θολή, κ.λπ.).
  • Η φωτογραφία δεν περιέχει επικαλύψεις (υδατογραφήματα, σημειώσεις πνευματικών δικαιωμάτων, κείμενο, γραφικά, περιγράμματα).
  • Η φωτογραφία δεν έχει υποστεί υπερβολική επεξεργασία (υπερβολική επεξεργασία ή χρήση φίλτρων).
  • Η φωτογραφία δεν είναι κολάζ ή σύνθεση πολλών φωτογραφιών.
  • Η φωτογραφία δεν απεικονίζει βία, γκρίνια, μίσος ή σεξουαλικό περιεχόμενο.
  • Η φωτογραφία δεν πρέπει να αποτελείται κυρίως από κείμενο.
  • Η φωτογραφία δεν πρέπει να αποτελείται αποκλειστικά από έργα τέχνης άλλων (όπως πίνακες ζωγραφικής, σχέδια, γκράφιτι).
  • Η φωτογραφία δεν πρέπει να περιέχει ανθρώπινα πρόσωπα.
  • Η φωτογραφία δεν πρέπει δυνητικά να παραβιάζει το απόρρητο κανενός (όπως η αποκάλυψη διεύθυνσης κατοικίας, πινακίδας κυκλοφορίας κ.λπ.).
  • Η φωτογραφία δεν πρέπει να είναι μια μικρή παραλλαγή από κάτι που υποβάλατε σε αυτόν τον ιστότοπο στο παρελθόν.

Αυτά τα κριτήρια διασφαλίζουν το υψηλότερο επίπεδο οφέλους για τους σχεδιαστές που χρησιμοποιούν τον κατάλογο ως πηγή φωτογραφίας για τα έργα τους.

Μελλοντικά σχέδια για να επιτραπούν φωτογραφίες ανθρώπων βρίσκονται σε εξέλιξη.

Για να ανεβάσετε μια φωτογραφία, βεβαιωθείτε ότι έχετε συνδεθεί με τον λογαριασμό χρήστη WordPress.org και μεταβείτε στη σελίδα Υποβολή της φωτογραφίας σας , η οποία βρίσκεται στο μενού στο επάνω μέρος κάθε σελίδας.

Σελίδα υποβολής φωτογραφιών, συμπεριλαμβανομένου του πεδίου μεταφόρτωσης αρχείου, του πεδίου περιγραφής και των πλαισίων ελέγχου επιβεβαίωσης οδηγιών.

Επιλέξτε μια φωτογραφία από τον υπολογιστή σας, εισαγάγετε μια σύντομη, αλλά ουσιαστική περιγραφή και επιβεβαιώστε ότι η φωτογραφία σας πληροί τις απαιτούμενες οδηγίες πριν κάνετε κλικ στο κουμπί Υποβολή .

Μόλις μεταφορτωθεί μια φωτογραφία, μια μικρή ομάδα εθελοντών συντονιστών θα διασφαλίσει ότι η φωτογραφία πληροί τα απαιτούμενα κριτήρια και θα προσθέσει μερικές περιγραφικές ετικέτες για να διευκολύνει την εμφάνιση της στα αποτελέσματα αναζήτησης. Μετά την έγκριση, η φωτογραφία θα καταχωρηθεί αμέσως στον κατάλογο! Θα λάβετε επίσης ένα email που θα σας ενημερώνει εάν η υποβολή σας εγκρίθηκε ή όχι.

Θέλετε να βοηθήσετε τους συντονιστές; Ενημερώστε μας στο Make WordPress Slack μέσα στο κανάλι #photos !

Κλείσιμο μαθήματος

Τα καταφέρατε! Τώρα, γνωρίζετε τη διαφορά μεταξύ του καταλόγου φωτογραφιών του WordPress και του Openverse, μπορείτε να βρείτε και να κατεβάσετε μια φωτογραφία και μπορείτε να συνεισφέρετε τις δικές σας φωτογραφίες στον κατάλογο!

💡 Ακολουθήστε τις Ασκήσεις και την Αξιολόγηση που περιγράφονται παραπάνω.